Αρχή arrow Ύδρευση arrow Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.)
Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) Εκτύπωση E-mail

Το κτίριο του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη, στην οδό Ι. Σφακιωτάκη 1, δίπλα στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της περιοχής των Χανίων.

Κεντρικός Σταθμός ΕλέγχουΕίναι κτίριο που κατασκευάστηκε το έτος 1998, το οποίο στεγάζει όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο κύρια των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Ύδρευσης, Αποχέτευσης με δυνατότητα ελέγχου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Το κτίριο αποτελείται από τον ισόγειο χώρο, που χρησιμοποιείται σαν γραφείο του Κέντρου Ελέγχου (εδώ έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός που υλοποιεί τον έλεγχο) και ένα υπόγειο χώρο, που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη υλικών και ανταλλακτικών του όλου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η συνολική επιφάνεια των δυο αυτών χώρων είναι 190 τετραγωνικά μέτρα περίπου.

Ο εξοπλισμός που υλοποιεί τον έλεγχο αυτό αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Servers και Clients), δικτυωμένους μεταξύ τους με δίκτυο Ethernet και μόντεμ, (Ράδιο μόντεμ ή τηλεφωνικά, με γραμμές του Ο.Τ.Ε.)., για την μεταφορά των δεδομένων από τους σταθμούς και την αποστολή εντολών χειρισμού από τον Κ.Σ.Ε προς τους τοπικούς σταθμούς.

Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου Από τον Κεντρικό Σταθμό ελέγχονται και καταγράφονται διάφορες πληροφορίες που συλλέγονται στους Τοπικούς Σταθμούς, όπως στοιχεία παροχών, πιέσεων, ηλεκτρικών καταναλώσεων, βλαβών πυρασφαλείας, ασφάλειας διάρρηξης, υπολειμματικού χλωρίου, ελάχιστης νυκτερινής παροχής ζωνών διαρροών, κ.λ.π.

Επίσης είναι δυνατός ο χειρισμός ορισμένου εξοπλισμού (όπως εκκίνηση και στάση αντλιών, άνοιγμα ή κλείσιμο ηλεκτροκίνητων βανών κ.λ.π.).

Τα στοιχεία συλλέγονται από συνολικά 9 Τοπικούς Σταθμούς Ύδρευσης, 9 Τοπικούς Σταθμούς Αποχέτευσης και 16 Τοπικούς Σταθμούς Διαρροών.

Συνολικά χρησιμοποιούνται 1666 ψηφιακά σήματα (εισόδων ή εξόδων), 299 αναλογικά σήματα (εισόδων ή εξόδων) και 4 θύρες επικοινωνίας με ηλεκτρονικές μονάδες χλωρίωσης του νερού.

Οι υπολογιστές του Κέντρου Ελέγχου είναι δικτυωμένοι με ενσύρματο δίκτυο, (χρησιμοποιώντας γραμμές του ΟΤΕ), με υπολογιστές που υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης και λειτουργούν σαν Clients στο σύστημα, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του συστήματος και από εκεί, καθώς και με το χώρο του κεντρικού ελέγχου των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού για τον ίδιο λόγο.

Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου Το προσωπικό που επανδρώνει το Κέντρο Ελέγχου είναι εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο για την εργασία αυτή και αποτελείται από ένα Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Τ.Ε, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την σωστή λειτουργία του όλου συστήματος (Κέντρου Ελέγχου και Τοπικών Σταθμών) και από πέντε ηλεκτρολόγους Δ.Ε. οι οποίοι σε βάρδιες, όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, επιτηρούν την λειτουργία του συστήματος ελέγχου καθώς και όλων των τοπικών σταθμών που αυτό ελέγχει.

Καθήκον του προσωπικού που επανδρώνει την λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου είναι η παρακολούθηση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου και σε περίπτωση εμφάνισης δυσλειτουργίας, ενημερώνει το αρμόδιο συνεργείο, το οποίο θα προβεί στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας που εμφανίστηκε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Η ενημέρωση του προσωπικού για την κατάσταση των Τοπικών Σταθμών γίνεται με την χρήση των υπολογιστών τύπου Client που βρίσκονται εγκατεστημένοι στον χώρο του ΚΣΕ, από τις οθόνες που απεικονίζουν τα στοιχεία όλων των σταθμών που ελέγχονται από το σύστημα. Η ανανέωση των στοιχείων των σταθμών που απεικονίζονται γίνεται κάθε δυο λεπτά περίπου.

Ορισμένες δυσλειτουργίες του συστήματος που κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές για την λειτουργία του συστήματος ενεργοποιούν ηχητική σήμανση για την γρηγορότερη αντίδραση για την αποκατάσταση τους.

Όλα τα στοιχεία που φτάνουν στο Κέντρο Ελέγχου από τους Τοπικούς Σταθμούς που ελέγχονται απ΄ αυτό, μετά την επεξεργασία τους, καταγράφονται σε ψηφιακά αρχεία με την μορφή «Τρεχουσών τιμών», «Ωριαίων τιμών» και «Ημερήσιων τιμών», τα οποία φυλάσσονται σε οπτικούς δίσκους δεδομένων (CD ή DVD), για μελλοντική χρήση.

 

 
"; ?> Site Developed and Hosted by MSC