Δελτίου Τύπου: Διακοπή νερού στην πάνω Σούδα την Τετάρτη 15-11-2017

 ΧΑΝΙΑ 13/11/2017

Αριθ. Πρωτ.: 8721

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 15-11-2017, από 08:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού στην περιοχή της Πάνω Σούδας της Δ.Ε. Σούδας του Δήμου Χανίων.

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών μετατόπισης και αντικατάστασης 70 μέτρων αγωγού Φ160 της ύδρευσης, ο οποίος εξυπηρετεί την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης στην προαναφερθείσα περιοχή.

Σημειώνεται ότι η διακοπή είναι πιθανό να περιορισθεί χρονικά, σε περίπτωση που οι εργασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα, επομένως όλο αυτό το διάστημα τα δίκτυα ύδρευσης θα θεωρούνται υπό πίεση.

Με εκτίμηση,

   Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΜΑΔΑΚΗΣ

 Προϊστάμενος Τμήματος

 Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

 

 

Δελτίου Τύπου: Πλημμύρες Κλαδισός Οκτώβριος 2017

 ΧΑΝΙΑ 21/09/2017

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 8520

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Χανίων, παρά το ότι δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία της, τον Μάρτιο του 2017 προέβη στην εκτέλεση ενός πρόσθετου έργου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο ρεύμα καθόδου προς Χανιά της παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Χανίων – Κισάμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων, που κατ΄ επανάληψη είχαν πλήξει τις εκεί ευρισκόμενες επιχειρήσεις.

 

           Στην περιοχή υφίστατο, κατασκευασμένος από υπηρεσίες των Δημοσίων Έργων, αγωγός διαμέτρου Φ1000 (1 μέτρο διάμετρος) από τον Κλαδισό έως τη γωνιά του καταστήματος, με μόνο ένα φρεάτιο υδροσυλλογής, που αδυνατούσε να τραβήξει όλα τα νερά κατά τις έντονες  βροχοπτώσεις.

 

  Ο αγωγός επεκτάθηκε κατά το μήκος του καταστήματος και μέχρι την πρώτη στροφή της οδού (για μήκος 80 περίπου μέτρα), τοποθετώντας επιπροσθέτως ένα φρεάτιο υδροσυλλογής με τέσσερις θυρίδες και 8 σχάρες απορροής, ώστε οι ποσότητες να διοχετεύονται εύκολα στον υφιστάμενο αγωγό.

 

 Το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα τα ανάλογα έργα, προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν υπέρογκα ποσά βροχής, με ενδεικτική τη βροχόπτωση να ανέρχεται στα 190 χιλιοστά έως τις 8 το βράδυ, στο ύψος του Κλαδισού, σύμφωνα με τις πρώτες αποτυπώσεις των μετεωρολόγων. Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι μέσα σε 8 ώρες είχαμε το 40 % περίπου της βροχόπτωσης, που σημειώνεται κατά τη χειμερινή περίοδο στις περιοχές αυτές.

 

             Η στάθμη του ποταμού Κλαδισού, λόγω του ύψους βροχής, που είχαμε, ανήλθε σε τέτοιο υψόμετρο, που πλέον εμπόδιζε όλα τα κάθετα δίκτυα, που αποχέτευαν οδούς με υψόμετρο περίπου ίδιο με τη στάθμη του νερού στον ποταμό, να αποχετεύουν τα νερά των οδών τους.  Ευτυχές είναι το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές ζημιές, που προκλήθηκαν, δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.

 

 Κατανοούμε το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στις επιχειρήσεις, αλλά θα περιμέναμε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση γι΄ αυτούς, που προσπάθησαν τουλάχιστον να τους βοηθήσουν. Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ο Δήμος Χανίων και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες συνεπείς στον σχεδιασμό τους για την πολιτική προστασία, υλοποιούν έργα, μεγάλης και μικρής κλίμακας, με σκοπό την προστασία και πρόληψη της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των συνδημοτών μας.

Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ  Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

 

Δελτίου Τύπου: Ολοκλήρωση έργου "Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Χανίων"

 ΧΑΝΙΑ 20/09/2017

Αριθ. Πρωτ.: 7200

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

      Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σας ενημερώνει ότι, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Χανίων» θα πραγματοποιηθεί τελετή εγκαινίων την Παρασκευή 22-09-2017 και ώρα 13:00, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη.

Η  σύμβαση υλοποίησης του έργου υπογράφτηκε στις 30-04-2013 με τον Ανάδοχο Κ/Ξ ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ –ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ,  κύριος του έργου καθώς και φορέας κατασκευής του ήταν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ενώ Διευθύνουσα Υπηρεσία ήταν η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 14.981.400 Ευρώ και ποσό σύμβασης 10.337.156,50 Ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Η χρηματοδότηση του έργου ήταν ενταγμένη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα  Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α 2007-2013 και Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α 2014-2020 (έργο phasing) και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Υλοποιήθηκε η επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων  Χανίων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί 170.000 ισοδύναμους κατοίκους από 117.000 που εξυπηρετούσε αρχικά, επεξεργαζόμενο έτσι αυξημένα φορτία για ένα χρονικό ορίζοντα 20 και πλέον ετών.

Αναλυτικότερα υλοποιήθηκαν:

Η επέκταση υφιστάμενων μονάδων με την κατασκευή πρόσθετων δεξαμενών και την εγκατάσταση εξοπλισμού προεπεξεργασίας, βιολογικών αντιδραστήρων, τελικής καθίζησης, μηχανικής πάχυνσης, αναερόβιας χώνευσης ιλύος και βιοαερίου, μηχανής συμπαραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Η εγκατάσταση πρόσθετων μονάδων απόσμησης και η επέκταση του δικτύου απόσμησης τόσο για υφιστάμενες όσο και για τις νέες μονάδες επεξεργασίας.  

Η κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας (λιπών και ελαίων, βιομηχανικού νερού κλπ).

Η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων (υποδοχή και επεξεργασία υπολειμμάτων αποφρακτικών).

Παράλληλα επεκτάθηκαν τα δίκτυα υποδομών (πόσιμου και βιομηχανικού νερού, στραγγιδίων, πυρόσβεσης, καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής ενέργειας) ενώ κατασκευάσθηκε κτίριο συνεργείου μηχανημάτων.

Το έργο περαιώθηκε και σήμερα το λειτουργεί η ΔΕΥΑΧ ενώ ο Ανάδοχος έχει την ευθύνη της συντήρησής του.

Με την ολοκλήρωση του έργου έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακόμα περισσότερες ιδιοκτησίες από διάφορες δημοτικές ενότητες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων.

Το σημαντικότατο αυτό έργο υποδομής θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και αναβάθμιση του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις προσπάθειες όλων μας για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας.

Με εκτίμηση,

   Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΜΑΔΑΚΗΣ

 Προϊστάμενος Τμήματος

 Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Δ.Ε.Υ.Α.Χ.